неделя, 6 март 2016 г.

Сладкиш  "Утринна роса"




















































Адаптирано от тук

Продукти:



За кексовото тесто:


200 г. меко краве масло
150 г. захар
3 яйца
200 мл. течна сладкарска сметана
25 мл. прясно мляко
220 г. брашно
10 г. бакпулвер
25 г. натурално какао


За кокосовите топчета:


200 г. сирене рикота
60 г. захар
60 г. кокосови стърготини
1 жълтък


За крема:


1 л. прясно мляко
200 г. захар
50 г. брашно
30 г. нишесте
2 жълтъка
10 г. ванилена захар





Първо се приготвят кокосовите топчета, защото трябва да престоят във фризера 30 минути. В купа се смесват сиренето рикота, захарта, жълтъкът и кокосовите стърготини


и от сместа се оформят 24 еднакви по големина топчета.



Прибират се във фризера.

За кексовото тесто маслото се разбива със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата и разбиването продължава до пълното им усвояване от сместа и получаването на пухкав крем.
Прибавят се пресятото с бакпулвера брашно на порции, течната сметана и прясното мляко, като се редуват и се завършва с брашно. 
Тавичка с размери 35х22 см. се намазва с масло и се поръсва с брашно.



Сипва се половината от кексовата смес и се заглажда.




Към другата половина от тестото се добавя какаото, предварително разтворено в малко прясно мляко и сместа се разбърква до хомогенност. Какаовата смес се разпределя внимателно върху бялата.




Отгоре се подреждат топчетата (по 6 на ред) и се притискат леко, за да потънат в сместа.



Сладкишът се пече на 170 градуса с вентилатор 35-40 минути.


За крема в тенджера се смесват брашното, нишестето, ванилията и захарта.


Добавят се разбитите жълтъци,


разредени с 300 мл. прясно мляко


и сместа се бърка до получаването на гладка каша без бучки. Тенджерата се слага върху съд с вода и се сварява крем на водна баня.


Горещият крем се излива върху изстиналия сладкиш, като се заглажда.


След изстиване сладкишът се поръсва с какао. 






























1 коментар:

  1. Много впечатляващ сладкиш!В западна Украйна е традиционен и се нарича Лвовски пляцек!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...