петък, 1 април 2016 г.

Картофена тарта с плънка от спанак и сирене с хрупкава  хлебна коричка






Адаптирано от тук

Продукти:


2 големи картофа ~ 400 г.

За плънката:


1 глава кромид лук ~ 100 г.
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън
4-5 листа левурда
250 г. почистен и измит спанак
600 г. картофи
30 мл. олио
50 г. краве масло
1 ч. л. сух риган
1 с. л. универсална подправка
сол и черен пипер на вкус
3 големи яйца
150 г. извара
150 г. настъргано сирене
50 г. настърган кашкавал

За хрупкавата коричка:


2 филии сух бял хляб
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух джоджен
2 с. л. зехтин или олио

Масло за намазване на формата

Галета за поръсването й





За плънката картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват.


Още горещи се намачкват с вилица и се смесват с кравето масло,


риганът, универсалната подправка, сол и черен пипер на вкус. 
Олиото се сгорещява и в него се задушават нарязаните на ситно кромид лук, зелен лук, чесънът, левурдата и спанакът.Готвят се няколко минути, докато зеленчуците омекнат и  водата се изпари. Картофената и спаначената част от плънката се смесват,


подправят се със сол и черен пипер на вкус и се разбъркват добре. Оставят се да се охладят. След това към тях се добавят предварително разбитите яйца, изварата и настърганите кашкавал и сирене.


Всички съставки се разбъркват.


Ако е нужно плънката се овкусява със сол и пипер.
Тортена форма с диаметър 24 см. се покрива с хартия за печене. Дъното и стените и се намазват с мазнина и се поръсват обилно с галета. 
Картофите се режат на тънки кръгчета с дебелина 3-4 мм. и с тях се покриват дъното и стените на формата като се застъпват.


Картофено-спаначената смес се изсипва във формата и се заглажда. 



Филиите хляб се смилат в блендера, заедно със сухите подправки и зехтина и се разпределят върху плънката.



Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1 час. За да не изгорят хлебните трохи тавата се покрива с фолио, което се отстранява 15 минути преди края на печенето, за получаване на приятен златист загар. 
Сервира се топло със свежа салата или кисело мляко.





























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...