сряда, 6 април 2016 г.



























Източник: Менюто днес

Продукти за тава с размери 25х18 см.



30 мл. олио
20 г. краве масло
бялата част на 1 връзка зелен лук
50 г. лук  шалот или червен лук
2 скилидки чесън нарязани на филийки
300 г. пресни печурки, нарязани на половинки или на  четвъртинки в зависимост от големината им
1 малък морков нарязан на кубчета
700 г. пилешко филе нарязано на ивички
250 мл. горещ пилешки или гъбен бульон
200 мл. топло прясно мляко
30 г. брашно
1 ч. л. сух риган
2-3 щипки суха мащерка
1 с. л. унисос
сол и черен пипер на вкус 

За тестото:

150 г. бяло брашно
100 г. пълнозърнесто брашно
10 г. бакпулвер
5 г. сол
100 г. студено краве масло нарязано на кубчета
1 яйце
30 мл. студено прясно мляко
1 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. сух босилек
2-3 щипки суха мащерка
1/4 ч. л. сух босилек
1/2 ч. л. чесън на прах





















В дълбок тиган се сгорещяват олиото и кравето масло. Сипват се нарязаните на едро пресен лук и шалот и филийките чесън.


След минута се прибавят нарязаните моркови и гъби.



Поръсват се със сол и черен пипер и се разбъркват.
Добавят се нарязаното на ивички пилешко филе и морковите



и всичко се задушава под капак около 10 минути. Сипва се брашното




и се запържва за около минута. Ястието се залива с горещият бульон




и сместа се бърка енергично, за да не се получат бучки. Добавя се топлото прясното мляко.




Котлонът се изключва, тиганът се похлупва и сосът се оставя да се сгъсти. 

През това време се подготвя тестото. В купа се смесват пресятото пшенично брашно с бакпулвера, пълнозърнестото брашно, солта и сухите подправки. Добавя се нарязаното на кубчета студено краве масло и с ръце се оформят влажни трохи.
Прибавя се яйцето




и прясното мляко на части и се омесва меко тесто.




Разточва се на кора с дебелина около 1,3 см. и с ринг с диаметър 5 см. се изрязват кръгчета.




Месото със зеленчуците се разпределя във формата за печене,

Добавете надпис
а отгоре се подреждат кръгчетата тесто, като краищата им леко се застъпват.



Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути до приятен златист загар.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...