сряда, 13 април 2016 г.


Продукти за тава с размери 35 х 22 см.:



5 средно големи тиквички ~ 1,3 - 1,4 кг.
250 г. ориз
1 голям морков ~ 120 г.
70-80 мл. олио
1 голяма глава кромид лук ~ 150 г.
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
20-25 бр. маслини без костилка
1 връзка копър
2 ч. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
4 с. л. галета
30 мл. олио за намазване на тавата и за поливане отгоре








Двата вида лук, чесънът и морковът се нарязват на ситно и се запържват в мазнината за 5-6 минути.



Добавя се измитият ориз и се бърка, докато стане прозрачен. Прибавят се доматеното пюре, маслините, 150 мл. гореща вода, накълцаният копър, червеният пипер, сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква добре и се сваля от котлона. 




Тиквичките се измиват и се режат на кръгчета с дебелина около 1,5 см. 

Правоъгълна тава с размери 35 х 22 см. се намазва с мазнина и се поръсва с 2 с. л. галета.


Подрежда се един ред тиквички, като се застъпват като керемидки.



Сипва се 1/2 от оризовата смес и се разпределя.



Реди се втори ред тиквички, които се покриват с остатъкът от ориза. Върху него се подреждат и останалите тиквички. 

Ястието се залива с 500 мл. гореща вода, поръсва се с 1/2 ч. л. червен пипер и 2 с. л. галета и се полива със струйка мазнина.


Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор около 50 минути, като в началото се покрива с алуминиево фолио, което се отстранява 10 минути преди края на печенето, за да се получи приятен златист загар.




























 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...