неделя, 30 октомври 2016 г.

Ябълков чийзкейк
 "Златна есен"












Това е втората рецепта, с която участвах в списанието SO into FOOD (брой 6) -"Цветовете на есента"! 



Продукти за форма с диаметър 17 см:


За блата:


150 г. фино смлени бисквити 
50 г. течно краве масло

За чийзкрема:

350 г. натурално крем сирене Филаделфия
200 г. заквасена сметана
80 г. пудра захар
кората на 1/2 лимон
5 г. желатин + 25 мл. студена вода

За ябълковият слой:

250 г. ябълки
сокът на 1/2 лимон
50 г. захар
1/2 ч. л. канела
5 г. желатин + 25 мл. студена вода
100 мл. вода







Смлените бисквити се смесват с краве масло



и се разбъркват до получаване на влажни трохи.



Тортена форма с подвижен борд и с диаметър 17 см. се покрива с хартия за печене.  
Маслените трохи се сипват в нея, разпределят се и се притискат добре, докато се получи стабилна основа.





Прибира се в хладилника за 30 минути.   
За чийзкрема в купа се смесват крем сиренето и заквасената сметана. Добавят се пудрата захар, настърганата лимонова кора


и стопеният на водна баня желатин и всичко се разбърква до хомогенност. Готовият крем се сипва върху бисквитената подложка, заглажда се и се оставя в хладилника да стегне.



За ябълковият слой ябълките се измиват, обелват се, почистват се от семките и се режат на тънки филийки.
Слагат се в тенджера заедно с лимоновият сок, захарта, канелата и водата.



Варят се около 5 минути на слаб огън.



Добавя се стопеният на водна баня желатин. Сместа се оставя да изстине 30 минути и се сипва върху чийзкрема, като ябълките се разпределят равномерно.



Чийзкейкът се охлажда за 3-4 часа и е готов за консумация.





































Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...