четвъртък, 1 март 2018 г.












Адаптирано от тук


Продукти:

250 мл. топло прясно мляко
30 г. прясна мая или 10 г. суха
2 големи яйца
100 г. захар
50 г. пчелен мед
120 мл. олио
щипка сол
550 г. брашно
100 г. захаросани портокалови корички

100 г. натурален шоколад

белтък за намазване 
кристална захар за поръсване



От топлото мляко, маята, 10 г. от захарта и 150 г. от брашното се прави квас и се оставя да шупне. 


Сипва се в купата на миксера. 
Добавят се яйцата, останалата захар, пчелният мед и солта 


и сместа започва да се разбива с приставката за тесто за около минута. 


Прибавя се олиото 


и се разбива още за минута. Сипва се брашното на порции 


и сместа се бърка около 15 минути. 


Накрая се добавят портокаловите корички 


и сместа се разбърква, за да се разпределят равномерно.
Получава се лепкаво тесто, което се поръсва от всички страни с брашно. 


Поставя се в дълбока купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.










След това тестото се разделя на две части.


Всяка част се разточва на правоъгълна кора 


и се маже с 1/2 от разтопеният на водна баня шоколад.


Завива се на стегнато руло и се усуква. 



















Прехвърля се в намазана с масло тава с диаметър около 30 см. и се завива на охлюв, като се започва от средата. 
Така оформеният козунак се оставя на топло да втаса за 30 минути.


Намазва се с разбит белтък 


и се поръсва с кристална захар.


Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 40-45 минути.
Оставя се да се охлади напълно и е готов за сервиране. 

Забележка: Козунакът е най-вкусен прясно изпечен!



1 коментар:

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...