четвъртък, 28 май 2015 г.

Галет с домати, червен лук, моцарела, маслини и семена чиа 






 Адаптирано от: Вкуснотека 

Продукти:


125 г. меко масло
100 г. брашно от лимец
130 г. бяло брашно
1 яйце, от което се отделя малко белтък за намазване на галета
1/2 ч. л. сол
1 с. л. семена  от чиа

3 средно големи домата
2 средно големи глави червен лук
2 топки моцарела
5 черни маслини без костилки, нарязани на половинки 
сол но вкус
сух риган за поръсване
зехтин за поливане на оформения галет

Двата вида брашно се смесват с маслото до получаването на маслени трохи. Прибавят се яйцето, солта и семената от чиа и се омесва тесто.


Завива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
Доматите, лукът и моцарелата се нарязват на шайби. 
Тестото се разточва на кръгла кора и се прехвърля в тава, покрита с хартия за печене.




Нарязаните продукти се подреждат във формата на ветрило, като се редуват, а в края се оставя 3-4 см. свободно тесто.


Страничният борд се повдига и се прищъпва леко.



Намазва се с отделеният белтък за получаване на по-хрупкава коричка. Отгоре зеленчуците се поръсват със сол и сух риган на вкус и се поливат със зехтин.




Галетът се пече в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна около 35-40 минути. Ястието се сервира леко топло с чаша бяло вино!





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...